in Особености на живота с други хора

Здравословна закуска

Искам да ви разкажа за силата на здравословната закуска. Като цяло, тя е не просто част от цялото, наречено здравословно хранене. Тя е основата, върху която стъпва един тежък работен, а понякога и почивен ден. Тя е спасителният пояс, до който човек едва доплува след тежка вечер. Тя е много важна и не бива да се пропуска при никакви обстоятелства, дори когато човек много бърза за работа.
Значи, ставам днес сутринта, тичаме напред-назад, докато се оправяме за училище, като ни крепи смътната радост, че скоро ще се спи поне до седем и половина, защото идва лятната ваканция. Децата закусват, здравословна детска закуска, разбира се, тичаме пак малко напред-назад, кола, училище, задръстване и вкъщи. Пак малко тичане напред-назад и идва Моментът на здравословната закуска. Тя ще бъде осъществена след приключване на пълната ми готовност за работа и ще се състои от кисело мляко и ленено семе. Така. Готова съм. Имам всичко. Само лененото семе трябва да се натроши. Изсипвам го в блендера. Пликчето се къса. Всичко е в ленено семе. Това са едни малки лъскави, отвратително правилни семенца, които са ужасно подвижни и отиват навсякъде. Навсякъде. Времето е спряло и ги виждам как бавно падат и отиват НАВСЯКЪДЕ. Стъпвам върху килим от ленено семе и тичам за прахосмукачката. Лененото семе ме харесва, полепило се е по мен, както е могло, гравитацията обаче е по-силна от любовта му и като някаква богиня на лененото семе аз вървя и около мен вали дъжд от малки еднакви семенца. Навсякъде. Така. От известно време сме с една водна прахосмукачка, за сглобяването на която ти трябва магистратура за сглобяване на прахосмукачки. Аз нямам такава магистратура. Прахосмукачката стои разглобена. Имам чувството, че ми се присмива. Започвам да чистя ленено семе, което е навсякъде, посредством мокри кърпички бочко. Половин час и половин пакет мокри кърпички по-късно, лененото семе от НАВСЯКЪДЕ го няма.
Така. Не се отказвам. Здравословната закуска е важна. Остава ми киселото мляко. Бързам, вадя едно от хладилника и по стар български обичай го разтрисам. Дъждът от кисело мляко ме навежда на мисълта, че е било отворено. Лененото семе го няма, оставило е възможността на киселото мляко да е НАВСЯКЪДЕ. Започвам да почиствам втори път НАВСЯКЪДЕ с мокри кърпички бочко. Стигам и до косата си. Няма да стане. Влизам за втори душ, който удивително много ми харесва и си мисля, че трябва да ми стане рутина. Готова за втори път за работа, смесвам остатъка от клетите здравословни продукти, като за разкош решавам да сложа една ягода. Една блуза по-късно излизам и си мисля като вчера за причинно-следствените връзки. Вероятно някъде по маршрута ми от небето е паднала една саксия може би в момента, в който аз съм сипела дъжд от ленено семе.
Наздраве за здравословната закуска.

Write a Comment

Comment