in Uncategorized

Инсомния

На този свят има два типа хора. Едните чуват как зарядното им зарежда телефона. Останалите им се смеят заради това. Когато първият тип хора реши, че е време за заслужена почивка, той грижливо проверява контактите у дома за убийствена, помитаща свръхзвукова вълна, изключва всички уреди от кроткия им, но доловим с просто ухо стендбай режим, затваря плътно всички врати, за да не чува как хладилникът студенокръвно върши своята мрачна работа, и затяга добре всички чешми, за да не допусне и една капка да падне някъде с оглушителен тътен.

Ако има физическо изпитание за тези хора, това е безсънието.

И така например, рутинната вечерна проверка е приключила. В душата ти се прокрадва смътно чувство на радост, че днес времето е изпреварено,  децата спят, зарядните са изключени, хладилникът мълчи зад няколко врати, чашата вино е изпита и тялото е положено в леглото навреме. Възглавницата е наместена, очите се затварят.

Ще се спи.

Внезапно трясък раздира тишината. Децата от горния етаж са приключили със Спондж Боб и играят футбол. Нямат си топка. Използват тенекиена кутия, пълна с болтове, както изглежда. Май печели голямото дете. Не се чува съвсем ясно, защото някое от двете крещи, а другото реве. Отчетливо чуваш,  че има оскубан, има и одран. Чува се и женски глас. Споделя настоятелно, че не издържа повече. Болтовете се отдалечават към кухнята.

Пуска се вода. Дошло е време за душа на съседа, така, по слух – от третия етаж, най-много докъм петия. Провиква се, че няма сапун. Няма кой да го чуе, няма кой да му донесе. Жена му слуша монолога на Джихан от телевизора. Някой чака дете, някой е застрелян, някой е в затвора. Кръговратът на живота в едно изречение. Кръговратът на живота в устата на Джихан. Виковете от банята продължават. Доколкото разбираш, забравил си е и хавлията.

Ставаш, взимаш Магнезий Лека Нощ.

Връщаш се. Кучето от четвъртия етаж на съседния вход е чуло котка навън. Не можеш да прецениш дали я обича или я мрази. Котката, обаче, със сигурност обича някого споделено в момента. Чудиш се дали да не се покажеш на прозореца и да виеш срещу кучето, котките и Луната. Вместо това ставаш и взимаш Валидол.

Няколко чудесни минути (или пък часове) по-късно заспиваш, потънал в розова мъгла. В просъница чуваш аларма да подхваща своята тъжна песен за безкрая на битието. Красиво е.

Сънуваш. Стотици кучета и котки играят футбол. Нямат топка. Ползват тенекиена кутия, пълна с болтове. Джихан стои като гигантски Зевс по хавлия над тях и пее песен за живота и смъртта. Приглася му аларма, която сменя своя ритъм на всеки тридесет секунди.

Часовникът звъни. Нощта е забравена, денят започва.

Write a Comment

Comment